Istnieją setki badań, których wyniki wskazują, iż przekłuwanie ciała (piercing) i wykonywanie tatuaży są związane z licznymi patologiami. Badania, które dotyczyły wykonywania przekłuć ciała (nietypowych kolczyków), wykazały, że 2% Amerykanów zgłasza posiadanie kolczyków (nie licząc płatka ucha), a kobiety mają więcej kolczyków niż mężczyźni. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
Niedawno Robert Karaś wpadł na dopingu Masteronem (handlowa nazwa preparatu zawierającego pochodną dihydrotestosteronu, drostanolone). Najczęściej spotyka się drostanolone propionate, o bardzo krótkim czasie działania (okres półtrwania ok. 2 dni). Z tego wynika, że po podaniu 200 mg po 2 dniach w ustroju zostaje 100 mg, po 4 dniach 50 mg, po 6 [...]
Fitness bikini to ostatnimi czasy marzenie większości dziewczyn, które są chociaż trochę fit. Czy aby na pewno wyjście na scenę jest warte świeczki? O niektórych aspektach warto dowiedzieć się wcześniej. Chyba przedłuża mi się cykl… Często spotykanym przypadkiem u zawodniczek fitness jest wstrzymanie cyklu miesiączkowego. To skutek uboczny [...]
Czym jest trening na masę? Najprostszymi słowami: jest to trening mający zwiększać masę ciała poprzez zwiększanie obwodów mięśni: bicepsa, tricepsa, przedramion, ud, klatki piersiowej czy grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy [...]
Tradycyjnie już, Debiuty 2020 otwierają tegoroczny sezon startowy PZKFiTS w kulturystyce i fitness. Tym razem odbędą się na dobrze znanych środowisku obiektach Targów Kielce, ale nie na hali wystawowej, tylko w Centrum Kongresowym przy ul. Zakładowej 1. Zawody potrwają od 28 lutego do 1 marca, a warto pamiętać, że ten rok jest przestępny, mamy [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
W nadchodzący weekend, 26-27 maja, w Poznaniu odbędą się już ósme Mistrzostwa Polski Dzieci w Fitness. Tym razem, we wspaniałej scenerii, na Międzynarodowych Targach Poznańskich, podczas targów „Fit Expo Poznań” w Hali nr 7 (wejście od ulicy Śniadeckich). Tegoroczne Mistrzostwa mają rekordową obsadę – 122 startujących, jak zawsze z dużą przewagą [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
Guarana to roślina pochodząca z Brazylii. Pełna nazwa rośliny to Paullinia guarana, nazywana również ciernioplątkiem lub osmętą. Jest to roślina wysoko ceniona ze względu na swoje owoce i nasiona. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z jej nasion jest gorzko-kwaśny napój o działaniu pobudzającym. Ziarna guarany mają szereg właściwości [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie „tylko” witaminą. Obecnie pewnie minęło już za dużo czasu, aby wprowadzać rewolucję w nazewnictwie. Niemniej witamina D ma wpływ na toczące się infekcje np. dróg oddechowych, w tym zapalenia płuc, i może zmniejszać ryzyko tych infekcji, czyli działa profilaktycznie. Naukowcy twierdzą, iż witamina D [...]
Ułożenie planu treningowego wcale nie jest rzeczą prostą i dla każdego oczywistą. Aby rozumieć różnice funkcjonalne pomiędzy ćwiczeniami, trzeba posiadać wieloletni staż treningowy i sporą wiedzę, nie tylko teoretyczną, ale także praktyczną. W artykule odniosę się do najczęściej spotykanych błędów związanych z umieszczaniem wielu, bardzo [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
W ostatnich latach opublikowano dziesiątki badań, których wyniki są co najmniej niepokojące. Tymczasem w popularnych serwisach, na podstawie jednego badania dotyczącego 810 dzieci i nastolatków, wywnioskowano, że: „Aktywność w mediach społecznościowych nie zwiększa u dzieci i młodzieży ryzyka depresji”. Brakuje mi odpowiednio kulturalnych słów, by [...]